VISITANTS

21 de maig 2013

XAVI MOYA, UN CAMPIÓ DEL MÓN CATALÀ




Divendres 10 de maig, animats per Samuel, emprenem la marxa cap al Clot, per visitar el gimnàs Esport Rogent i que  Xavi Moya ens parli una mica de la seva vida com a esportista. 

Xavi Moya amb la subcapiona de Catalunya de full contact Thais Faulo i Samuel
Però abans de tot, ens passem per La Coctelera, a saludar en Joaquim. L'establiment té uns 150 anys, i surt a les guies turístiques. De fet, organitzacions internacionals la visiten de manera assídua.


Després d'esperar hores l'autobús, arribem.
Admirant el lloro de La Coctelera!
Com a curiositats, el seu lloro, que té uns vint-i-cinc anys; la paret “numismàtica”, on hi ha exposats els bitllets que els visitants van deixant; les voltes catalanes, amb eines antigues  penjant de la mateixa que la decoren; el cap de porc senglar que vigila l'entrada del local, i la bandera d’Amberes que va portar un bomber, i que porta signatures de bombers, incloent també aquelles d'alguns que van participar a l'extinció de les Torres Bessones de Nova York.
El port senglar i la paret "numismàtica".
Per altra part, les reunions clandestines de l'AIT i la CNT es feien aquí, tal com apuntava el diari “Avui” del 23 agost de  2002.... Molta història podrien explicar les parets!
Un cop acabada la visita, donem les gràcies a en Joaquim per la seva hospitalitat i anem cap el Gimnàs Rogent. Xavi Moya, l'ex-boxejador català, campió del món de full contact i kung fu ens hi rebrà.  Ha guanyat nou cops el Campionat del Món de Full Contact, i quatre el d’Europa. També ha estat campió del Món de Kung Fu.
La Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes li va atorgar el premi President Companys  per la seva la defensa de les seleccions esportives catalanes.

Admirem els cinturons i copes exposades a l'entrada mentre esperem. Avui podrem veure una sessió d'entrenament en directe.

 

Un grup de nois i homes colpegen als sacs de boxa sense descans, per després fer abdominals i estiraments. Ens crida l'atenció una noia que lluita com el que més.
Li preguntem a què es dedica, i ens sorprèn dient que és cambrera actualment, però que té la carrera de Pedagogia. Hem topat amb la Thais Faulo, Subcampiona de Catalunya de full contact! Cada dia entrena dues hores, però a més treballa torns de sis, deu o inclús onze hores! Va començar als cinc anys amb karate, i el full contact cap als dinou o vint anys. Corre i fa natació per conservar el seu nivell.

Saludem a Xavi Moya , qui ens atén per començar la nostra entrevista:
4Cantons: Xavi,  quan va començar la teva carrera professional?
Xavi Moya: L'any 1985, quan tenia uns setze anys.
4Cantons: Què pots dir-nos sobre la teva experiència amb el karate ?
Xavi Moya: Vaig ser el primer campió europeu de kung fu a Beijing l'any 1991.
4Cantons: Tens por quant t’enfrontes a un adversari més hàbil que tu?
Xavi Moya: No. Has de confiar en tu mateix, en les teves forces, per poder guanyar.
4Cantons: Quins països has visitat?
Xavi Moya: La Xina, Estats Units, Europa—Itàlia, Anglaterra, França, Romania i d'altres); també Japó, Sud Amèrica i, al Carib, Cuba i Martinica.
4Cantons: En quin d’aquests països has aprés més ?
Xavi Moya: Potser boxa als Estats Units. Vaig estar a Boston, i a Memphis, on l'Elvis Presley; dos cops, per campionats.
4Cantons: Quina diferència hi ha entre els orientals i occidentals en el seu grau de sacrifici?
Xavi Moya: Les arts marcials donen valors als joves, com ara la disciplina. Tanmateix, un oriental podrà repetir un exercici tots els cops que el mestre li digui, mentre que un occidental, per regla general, a la que es cansi, ho deixarà. És qüestió de caràcter, diria jo.  A un nen hiperactiu, la disciplina de les arts marcials pot ajudar a controlar-se. Veu que el seu sacrifici comporta la superació.
4Cantons: Quina és la diferència entre el kick-boxing  i el full contact?
Xavi Moya: Canvien els reglaments. Al kick boxing, pots donar amb les teves cames a les del contrari, mentre que al full contact només pots atacar de cintura en amunt.
4Cantons: Quantes hores entrenes al dia i com són els teus entrenaments?
Xavi Moya: Actualment entreno entre una i dos hores diàries. Quant competia, cinc.
4Cantons: Fas alguna mena de dieta?
Xavi Moya: Si has de competir, convé tenir un pes baix per estar dins d'una categoria determinada, però sense obsessions.
4Cantons: Fins quina edat pots practicar les arts marcials i els esports de contacte?
Xavi Moya: Fins quan un es senti capaç de competir, si vol competir. Si no, el temps que es vulgui. Jo em vaig retirar als trenta- set anys, i després vaig tornar a la competició. Depèn de la persona.
4Cantons: Moltes gràcies Xavi.
Xavi Moya: Gràcies a vosaltres.
Aprenent a defensar-nos!

Ens vam acomiadar d'en Xavi, després que ens expliqués com funcionaven els tribunals de graus per obtenir el cinturó negre de karate, taekwondo, o monitor esportiu i el Xavi ens ensenyés defensa personal,  i varem emprendre la tornada cap a Quatre Cantons.


Aquestes són algunes de les impressions dels nois i noies que varem anar-hi o col·laborar en la recerca prèvia:
David F.:  Per a mi Xavi Moya és un exemple de superació, ja que mai ha deixat d’esforçar-se i va aconseguir guanyar el campionat mundial de full-contact.
Sònia: El que més m'ha agradat ha estat veure l’exercici que fan els esportistes i la implicació que hi ha, així com el respecte i les actituds que mostren. La veritat és que per  a mi ha estat una experiència fascinant.
Emma: A mi el que més m'ha cridat l'atenció és el que ha dit aquella noia: és cambrera,té una carrera, i porta fent full contact des dels dinou anys. Entrena molt i és la subcampiona de full contact de Catalunya.
Eva: Per a mi anar a entrevistar a un boxejador professional, m'ha agradat moltíssim.  Els trucs que ens ha ensenyat són molt bons. Com a curiós he trobat l’ambient: tots estaven suant. Mai havia vist tant de suor, ( em pensava que s'havien mullat amb aigua!), però han treballat molt bé. Jo he intentat donar un cop que altre als sacs, però m’he fet mal! Ha estat una experiència inoblidable. M'ha agradat molt!
Marcel: L'estada al Gimnàs Rogent va ser interessant, ja que jo mai havia estat a un gimnàs on fan boxa. Em va fascinar la força i potència que tenien els boxejadors mentre li pegaven al sac.
Reporters: Samuel, Sònia, Lis, Anna, Emma, Marcel, Arnau i Eva
Investigació: Karim, Itziar, David, Lucas, Andre, Emma, Àlex.